En skål med frugter

Spis sundt og undgå tandkødsbetændelse

De fleste ved, at hvis man holder igen med sukker, så er det forbundet med positive konsekvenser for helbredet og især tandsundheden, da det reducerer risikoen for huller i tænderne/caries. Nu har forskerne ved Freiburg-universitetet i Tyskland fundet ud af, at kosten også har indflydelse på risikoen for tandkødsbetændelse, som er en hyppig årsag til tandpine. Studiet blev præsenteret på EuroPerio9, verdens førende kongres inden for parodontologi og implantat-tandpleje. En sund kost, som er optimeret til oral sundhed, kan reducere gingivitis betydeligt.

Allerede tidligere forskning på universitetet har identificeret en markant effekt på tandkødsbetændelse ved omlægning af kosten. Mekanismerne bag dette var imidlertid stort set ukendte. Den nylige undersøgelse havde til formål at bestemme, hvordan en sundhedsoptimeret diæt kunne påvirke betændelsestilstande både i munden og i resten af kroppen.

Et rugbrød, som det vil være bedre at du spiser end sukkerholdigt mad, som vist ved studiet, fremlagt ved EuroPerio9

Undersøgelsen

“Vi har udført et randomiseret klinisk forsøg med udformningen af ​​vores tidligere undersøgelse, hvor en gruppe patienter blev bedt om at følge en særlig diæt, der var lav i forarbejdede kulhydrater og animalske proteiner, men rig på omega-3 fedtsyrer, vitaminer C og D, antioxidanter, plante-nitrater og fibre”,siger dr. Johan Wölber, fra instituttet for operativ tandpleje og periodontologi ved universitetet i Freiburgs medicinske center. “Folk i kontrolgruppen ændrede ikke deres spisevaner og fortsatte med en “fælles vestlig diæt”, dvs. en diæt. der er rig på forarbejdede kulhydrater og mættede fedtsyrer og små mikronæringsstoffer. Vi bad begge grupper om ikke at rengøre mellem deres tænder under undersøgelsen. Vi vurderede derefter de kliniske parodontale parametre og systemiske inflammatoriske parametre ved forsøgets start og efter fire uger. ”

Resultaterne

I sin kommentar til resultaterne, sagde Wölber: “Vi var forbløffet over – efter kun fire uger – at konstatere, at en sund kost reducerede betændelsen i tandkødet væsentligt. Generelt fandt vi en signifikant reduktion af gingivitis på omkring 40 procent, hvilket var væsentligt forskelligt fra kontrolgruppen. Med hensyn til de parametre i blodet, som indikerer systemisk betændelse, så vi ingen væsentlig forskel mellem kontrol- og forsøgsgruppen, bortset fra, at gruppen, som spiste sundt, havde markant højere niveau af D-vitamin. Med andre ord synes en optimal diæt at påvirke tidlig gingivitis, før evt. systemiske betændelsestilstande sætter ind. ”

En ung dame der spiser sundt for at undgå tandkødsbetændelse

Resultaterne af den nylige undersøgelse med titlen “The effect of an oral health optimized diet on periodontal and serological parameters” blev præsenteret på EuroPerio9 den 20. juni 2018 i Amsterdam. Den tidligere undersøgelse med titlen “An oral health optimized diet can reduce gingival and periodontal inflammation in humans—A randomized controlled pilot study”, blev offentliggjort den 26. juli 2016 i BMC Oral Health.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *