Ny forskning kæder impotens sammen med tandkødssygdomme. Dansk tandlæge tilbyder behandling, der kan gavne sex-livet.
Over 200.000 mænd var med i et stort forskningsprojekt på Jinan-universitetet i Kina, og resultaterne, som netop er offentliggjort, taler deres eget tydelige sprog: Mænd med paradontose har næsten 3 gange så stor risiko for også at have problemer med rejsningen eller erektil dysfunktion, som lidelsen også kaldes. Resultatet bekræfter en spansk undersøgelse fra 2017, som også viste en klar sammenhæng mellem tandkødssygdomme og impotens.
Både parodontitis (også kaldet parodontose, paradentose eller “de løse tænders sygdom”) og erektil dysfunktion er nemlig forbundet med et protein, kaldet CRP (C-reactive Protein), som produceres i leveren som en reaktion på betændelse. Et højt niveau af CRP i blodet er en markør for en betændelsestilstand, herunder betændelse i arterierne forbundet med hjertesygdomme. Forskere mener, at erektil dysfunktion og parodontitis hænger sammen med disse typer betændelse, som kan starte i mindre blodkar i henholdsvis gummerne og i penis, inden de når kroppens større arterier.
Den spanske undersøgelse fra Granada Universitetet viste bl.a., at CRP-niveauet var højere hos mænd, der havde parodontitis eller erektil dysfunktion (eller begge dele) end hos mænd uden disse problemer. Desuden havde mænd med kronisk parodontitis dobbelt så høj risiko for at lide af impotens sammenlignet med mænd, der havde sunde tænder og gummer, hvilket tyder på, at behandling af parodontale sygdomme, hvor man reducerer betændelsestilstanden i tandkødet, kan resultere i forbedret erektil funktion.
Sanadent tandlægerne har indført nye metoder til bekæmpelse af sygdommen – inspireret af den seneste forskning på området.
“Vi har altid fokuseret på systematisk behandling af parodontitis, siger tandlæge Leila Seidelin Bache, som selv har gennemført en flerårig videreuddannelse med nogle af verdens dygtigste specialister på området. De fleste tandlæger har lært, at parodontitis primært har genetiske årsager og derfor ikke kan helbredes, fortsætter hun. Derfor er mange patienter blevet rådet til bare at vente, indtil tænderne bliver løse, men så er det for sent. Den nyeste forskning viser, at parodontitis faktisk kan helbredes.
Parodontitis har i realiteten en lang række årsager, herunder kost, sukkersyge, hjertekarsygdomme, rygning, overvægt og ikke mindst mundhygiejne, da de fleste tilfælde af parodontitis simpelthen skyldes plak. Derfor kan sygdommen også helbredes med korrekt behandling og tidlig indsats, slutter tandlæge Leila Seidelin Bache.
Sammenhængen mellem impotens og parodontitis belyses yderligere i artikler i Journal of sexual medicine, hvor de kinesiske forskningsresultater også findes beskrevet: https://www.jsm.jsexmed.org/article/S1743-6095(18)31320-1/fulltext
Sanadent tandlægerne kan kontaktes her.